Heilig Hart Kerk

Over de Heilig Hart Kerk

De Heilig Hart Kerk is een imposante driebeukige neogothische hallenkerk, ontworpen door Peter Bekkers en gebouwd in 1902. In 1980 is het een rijksmonument geworden en tot midden jaren negentig heeft de kerk met de aangrenzende pastorie dienst gedaan als kerk in het Bisdom Haarlem. Echter, door de ‘ontkerking’ was het Bisdom in 1996 genoodzaakt om de kerk van de hand te doen. In 1998 zijn er 61 appartementen in gerealiseerd.

Door in de lege kerk een ‘flatgebouw’ te bouwen dat geheel op een eigen fundering staat en nauwelijks verbonden is aan het casco van het kerkgebouw is er aan de buitenkant van de kerk vrijwel niets veranderd. In elk van de 61 appartementen is een stukje van de oorspronkelijke kerk te beleven.

De geweldige glas-in-lood ramen zijn gehandhaafd en de entree is prachtig vormgegeven met aan weerszijden van het  nieuwe trappenhuis een 15 meter hoge muurschildering. Het project heeft in 1999 de Nationale Restauratieprijs in de categorie herbestemming rijksmonument ontvangen. Reden hiervoor is de toepassing van het reversibele inbouwpakket. Met andere woorden, alles kan er weer uit gehaald worden om zo de kerk weer in zijn oorspronkelijke staat terug te krijgen.

Ligging

De kerk ligt midden in de leuke winkelstraat van de Kleverparkbuurt in Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. De locatie is aan de rand van het gezellige en levendige centrum van Haarlem met al haar leuke winkels en restaurants. Het NS-station Haarlem ligt slechts op vijf minuten lopen waarvandaan Amsterdam CS in een kwartiertje bereikt is. Het strand van Bloemendaal ligt op 10 minuten afstand. Ook zit u binnen 10 minuten op de A9. IJmuiden ligt op 15 minuten rijden afstand en Schiphol op 20 minuten. Kortom, een buitengewoon praktische locatie waar werken en vrije tijd goed te combineren zijn.

Is uw interesse gewekt?